Vaccinaties honden Spanje

Vaccinaties

een verhaal apart

Vaccineren in het asiel


Volwassen honden

Worden eerst ontwormd en zo snel mogelijk na binnenkomst in het asiel de grote cocktail. Denkt u er aan dat honden in Spanje in de regel niet gevaccineerd worden tegen ziekte van Weil? Wij adviseren u dit toch te laten doen bij uw dierenarts, aangezien Weil in Nederland wel voorkomt.Pups....

In het asiel kunnen ze niet net als bij een fokker een vast entschema gerelateerd aan de leeftijd, aanhouden.

Krijgen ze in Nederland bijvoorbeeld met 5 weken de eerste vaccinatie. Kan het bij ons zijn dat pups pas met 8 weken of ouder gebracht worden. Dan moeten ze eerst ontwormd worden en vaak  zelfs wat aansterken. Dan loop je zomaar een aantal weken achter.


Het is belangrijk dat op het moment dat een  pup gevaccineerd wordt, deze in goede gezondheid verkeert. Vaccin is een verzwakt virus  dat schadelijk (aktief)  kan worden op het moment dat de pup een lage weerstand heeft. De pup kan juist de ziekte krijgen waarmee je hem/haar inspuit en zelfs uiteindelijk komen te overlijden. 


Daarom;

•De pup mag geen wormen hebben ( wormen tasten de weerstand aan).

•Moet in goede conditie zijn.

•Pups  die met antibiotica behandeld worden kunnen niet gevaccineerd worden.


Vaccinaties voor de pups is maatwerk en de kleine kwetsbare lichaampjes moeten zo min mogelijk belast worden.


Wordt  een hele jonge pup gevaccineerd (als je de achtergrond niet kent) in de regel gekozen voor alleen Parvo.  Bij voorkeur is de pup dan ouder dan een week of 7.  Het vaccineren worden  langzaam opgebouwd.


Pups die bij binnenkomst in het asiel wat ouder zijn,  krijgen  na het ontwormen een kleine cocktail .

Tussen de 1e en de 2e vaccinatie zit ongeacht de leeftijd van de pup, 28 dagen  eventuele daaropvolgende vaccinaties hebben (telkens) een tussenpozen van 15 dagen. (ook dit kan per pup verschillend zijn).


Wat de vaccinatie voor de ziekte van Weil betref (Leptospira): pups van een klein ras kunnen door het toedienen van dit vaccinatie binnen een half uur sterven. Ook dat hebben we al meegemaakt. Het beter vaccinatie te geven als ze al wat ouder zijn. In de  grote cocktail zit leptospira (Weil), maar om voldoende bescherming te geven moeten ze deze  2 x krijgen (het is een ziekte die honden kunnen krijgen van ratten, bijvoorbeeld via zwemwater).

In Spanje komt deze ziekte aanzienlijk minder voor dan in Nederland en is heeft deze vaccinatie geen prioriteit.


Omdat wij vaak pups hebben en een beetje de klappen van de zweep kennen nemen we met pups geen enkel risico. Heeft een pup geen energie,  diarree, geeft hij over of kijkt hij niet goed uit zijn ogen (in de regel bestaan de problemen bij pups uit problemen met de ingewanden). Dan worden ze meteen naar de dierenarts gebracht en gaan ze ogenblikkelijk aan het infuus. Op die manier worden de kwetsbare darmpjes buiten werking gesteld en kunnen deze meteen gaan genezen (ondersteund door antibiotica).


Bij pups die naar NL vertrekken en kort voor vertrek gevaccineerd zouden moeten worden;  het kan zijn dat de dierenarts besluit om het niet te doen, omdat door de stress van de vlucht de weerstand kan afnemen en en entstof aktief kan worden.


Die kleintjes zijn toch kwetsbaar en we willen voor alle partijen gezonde pups afgeven!

Bij pups is het vooraf nooit met 100% zekerheid  te zeggen welke vaccinaties ze voor vertrek kunnen krijgen.


Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan horen we het heel graag .Donatie formule

Stichting Sphoek

Maanvlinderlaan 5

5641 CE EINDHOVEN

 

E-mail: info@sphoek.com

 

Bankgegevens Sphoek :


NL40  INGB  0005 232838

BIC:  ING BNL 2A


KvK Alphen aan den Rijn: nr. 27314430

RSIN nummer 819120625

UBN nummer  2866431

Wanneer u doneert via deze ONLINE DONEREN App moeten wij daarover een bepaald percentage afstaan. 


Wanneer u rechtstreeks via ons rekeningnummer doneert komt het volledige bedrag op rekening van SPHOEK

NL40  INGB  0005 232838

BIC:  ING BNL 2A